Безвіз і погіршення відносин з сусідами – успіхи і провали зовнішньої політики у 2017

Напередодні 100-річчя української дипломатії «Українська призма» провела опитування серед експертів-міжнародників та дипломатів щодо підсумків зовнішньої політики України у 2017 році

Підписатись на новини "Української призми"

Знакові перемоги поруч з прикрими поразками – 2017-й став для української зовнішньої політики роком контрастів. Що вдалося українським дипломатам, а де вони допустили прорахунки – підсумки року, що минає, підбили експерти 22 грудня. Обговорення стало фінішем зовнішньополітичного марафону Ради зовнішньої політики «Українська призма» до 100-річчя української дипломатії.

Успіхи і провали

Серед найбільших досягнень респонденти назвали безвізовий режим між Україною і ЄС, Угоду про асоціацію та збереження санкцій проти Росії – 61, 13 та 9 осіб відповідно.Головним «провалом» зовнішньої політики України експерти назвали погіршення відносин із Угорщиною та Польщею.

1-min

2-minСеред «друзів» України найчастіше називали Литву, Канаду і США. Росію визнали найбільш вороже налаштованою країною до України 99% опитаних. «На другому місці несподівано опинилися Угорщина, яка в такий спосіб реагувала на наш закон про освіту, що більшість опитаних вважають її ворожою. На третьому місці – сусідня з Україною Білорусь», – зазначив Сергій Герасимчук, заступник голови правління Ради зовнішньої політики «Українська призма», презентуючи результати дослідження в Українському кризовому медіа-центрі.

10-min11a-min

За зовнішня політику – трійка

59,4% опитаних експертів вважають рівень забезпечення національних інтересів на міжнародній арені «задовільним». 24,5% респондентів оцінюють його на «добре». 2,8% респондентів вважають, що рівень забезпечення був мінімальним. А от “п’ятірку” українським дипломатам не поставив жоден експерт

3-min

Формування міжнародної підтримки протидії російській агресії 51 респондентом оцінено на рівні «добре», 30 як «задовільно» і 1 на мінімальному рівні.

Співпраця з міжнародними фінансовими інституціями оцінена 58 респондентів на «задовільному» рівні, 24 вважають, що рівень співпраці є «добрим», тоді як 3 оцінюють його на мінімальному рівні.

Захист українських громадян за кордоном 39 респондентів оцінюють на «задовільному» рівні, 30 на «незадовільному рівні і лише 1 абсолютно задоволений рівнем захисту.

Співпраця з міжнародними організаціями оцінюється 48 респондентами як «задовільна» і 47 як «добра», тоді як 1 вважає її мінімальною.

Забезпечення енергетичної безпеки 45 респондентів оцінює як «задовільну», 33 як «добру», лише 3 вважають, що держава повністю забезпечила енергетичну безпеку своїх громадян.

Просування українського товаровиробника на зовнішні ринки 48 оцінюють на «задовільному» рівні, 30 вважають, що держава робить це «незадовільно» і лише 2 абсолютно задоволені рівнем державної підтримки.

Створення позитивного іміджу України у світі 43 респонденти вважають на «задовільному» рівні, 41 розцінює як «незадовільне» і лише 2 вважає, що держава максимально виконує свої функції в даній сфері.

Інформування про хід імплементації реформ в Україні оцінюється 44 як «незадовільне» і 44 як «задовільне» і лише 1 вважає, що інформування належить до найкраще відпрацьованих галузей на рівні держави.

Розвиток публічної дипломатії 43 респонденти оцінили на «задовільному» рівні, 31 – на «незадовільному» рівні, 6 експертів вважають, що вона досягнула найвищого можливого рівня.

4-min

Кращі з кращих

13-min

14-min

12-min

ЄС – серед пріорітетів

Угода про Асоціацію з Європейським Союзом є пріоритетним завданням як для зовнішньої, так і для внутрішньої політики України, переконана директор Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. «Успішні євроінтеграційні та євроатлантичні прагнення України полягають зараз насамперед у внутрішній роботі. Багато завдань реалізується для підтримання єдності на зовнішньополітичній арені. Розуміючи це, Україна та ЄС минулого місяця започаткували роботу неформальної групи з питань стратегічних комунікацій, яка формуватиме спільні комунікаційні меседжі як всередині країни, так і назовні – серед держав-членів ЄС та поза його межами. Ми думаємо, що це буде не лише інструмент розвінчування міфів про пропаганду, а й інструмент доведення до світової спільноти успішних історій України», – зазначила Ольга Стефанішина.

15-min

18-min

73% респондентів наголосили на важливості прийняття нового Закону про дипломатичну службу. «Дипломатична служба не є звичайною державною службою – вона має унікальні якості та специфічні вимоги до співробітників. […] Все це треба врегулювати, і новий закон покликаний це зробити. Він зараз у Парламенті, пройшов перше читання. Сподіваюся, він буде прийнятий і послужить тому, що дипломатична служба стане тією потужною силою, якою вона має бути в умовах війни», – зазначив Сергій Корсунський, Надзвичайний та Повноважний Посол, директор Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка.

6-min

43% опитаних дипломатів та експертів переконані, що Україна може стати регіональним лідером у рамках Східного Партнерства, 11% – лідером всієї Східної Європи. «Дуже важливим є питання регіональної політики України. Україні сьогодні дуже потрібна творча активна зовнішньополітична робота, яка б спиралася на серйозні аналітичні можливості, і яка б, крім питань гарантії безпеки та створення навколо України сприятливого регіонального сусідства, працювала ще на одну принципово важливу задачу – відкриття України світові», – переконаний Надзвичайний і Повноважний Посланник України Данило Лубківський.

17-min

Все про зовнішню політику в одному місці

Насамкінець «Українська призма» презентувала онлайн-портал з базою експертів-міжнародників, від яких можна отримати якісну аналітику зовнішньополітичних процесів. Вона може стати у нагоді дипломатам, журналістам та тим, хто цікавиться міжнародними відносинами. «Портал зроблений для того, щоб люди, які мають цікавість до такої інформації, розуміли, що цей сайт є хабом, де можна знайти background міжнародної проблематики і зробити запит експертові, якщо є необхідність», – пояснила Ольга Чижова, директор з комунікацій Ради зовнішньої політики «Українська призма».