Нова Німеччина без Канцлера Меркель: якою вона буде для України?

Зовнішня політика знайшла відображення в передвиборчих промовах та програмах усіх найбільших німецьких партій. Представники партій та їх очільники активно висловлюються з широкого кола питань. За деякими напрямками їх позиції значно розходяться, як-от щодо майбутнього НАТО чи операцій Бундесверу за кордоном.

Підписатись на новини "Української призми"

Зовнішня політика традиційно відіграє другорядну роль у парламентських виборчих перегонах в Німеччині. Але пандемія коронавірусу, необхідність спільних дій для протидії змінам клімату, питання добудови та запуску газогону «Північний потік – 2», боротьба з дезінформацією та кібератаки підтвердили, що не так легко розділити внутрішню та зовнішню політику країни. Відповідно програми усіх політичних партій та виступи їх керівництва стосувались не тільки внутрішніх питань, як от: борги і податки, мінімальна заробітна плата, сталий розвиток та протидія зміні клімату, побудова нового житла, його доступність, система соціального забезпечення, рівність у суспільстві та протидія насильству, відновлення держави та підтримка бізнесу після локдаунів, обумовлених епідемією коронавірусу COVID-19, але й широкого кола зовнішньополітичних питань.

 

Участь у виборчих перегонах восени 2021 року взяли 47 партій, 40 з яких матимуть земельні списки (у ФРН немає федеральних списків, кожна партія формує окремий список для тої землі, де вона хоче балотуватися). Згідно з соціологічними дослідженнями, вірогідність подолати 5% бар’єр чи пройти по одномандатному округу матимуть 6 партій та блоків:
  • Християнсько-демократичний союз та сестринська баварська партія Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС),
  • Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН),
  • Партія вільних демократів,
  • Альянс 90/Зелені, Партія «Ліві»,
  • Партія «Альтернатива для Німеччини».