Політичні амбіції штовхають Румунію в нову кризу

Увечері в середу, 14 червня, Виконком Соціал-демократичної партії Румунії у своїй оцінці діяльності уряду звинуватив його у зриві термінів виконання урядової програми.

Підписатись на новини "Української призми"

Після цього призначений лише півроку тому румунський уряд на чолі з Соріном Гріндяну припинив роботу. Увечері 14 червня всі міністри, що входять до його складу і в той же час належать до лав правлячої Соціал-демократичної партії (СДП), колективно подали у відставку на знак недовіри прем’єру країни Соріну Гріндяну.

Експерт Сергій Герасимчук  для Кримських новин про те, що стоїть за відставкою майже повного складу кабінету міністрів Румунії та перспективи розростання політичної кризи.

Парламентська коаліція двох партій у складі СДП та Союзу демократів і лібералів висуває звинувачення прем’єр-міністру у затягуванні термінів реалізації економічних реформ. У той же час глава СДП Лівіу Драгня повідомив, що його партія разом із партнерами по коаліції готова сформувати новий Кабінет міністрів.

Сам же прем’єр-міністр Румунії Сорін Гріндяну здаватися не збирається, і попередив міністрів, що відставку повинен затвердити президент Клаус Йоханніс і закликав їх до відповідальності. Сам він у відставку йти не збирається.

— Я не подам у відставку. Я маю поводитися відповідально. Це уряд Румунії, а не уряд виконкому СДП. Подам у відставку, коли Клаус Йоханніс після консультацій з партіями призначить прем’єра від СДП. Я не тримаюся за крісло і сподіваюся, що ця криза закінчиться найближчим часом, — прокоментував ситуацію Гріндяну.

QHA поспілкувалося з експертом Ради зовнішньої політики «Українська призма» Сергієм Герасимчуком про те, куди може привести Румунію криза, що несподівано спалахнула.

QHA: Пане Сергію, що саме у діях уряду викликало невдоволення виконкому соціал-демократів?

Сергій Герасимчук: Тут треба розрізняти причини і привід. Приводом стала негативна оцінка стану виконання урядової програми. Причиною, як на мене, є те, що Сорін Гріндяну поставив під сумнів лідерство у партії Лівіу Драгні, а Драгня, який сам мав прем’єрські амбіції, дуже ревниво ставиться до цього.

Характерно, що Гріндяну був компромісною фігурою, яка задовольнила президента Румунії Йоханніса — у нього доволі чиста репутація порівняно з іншими соціал-демократами: його найбільше правопорушення — куріння у публічних місцях, і Гріндяну успішно використовує цей факт.

Гріндяну також публічно відмежувався від спроб соціал-демократів запровадити амністію для корупціонерів у Румунії, наголосивши, що саме він підписав урядове рішення про скасування цієї ініціативи. Тепер він використовуватиме цей аргумент, протиставляючи себе верхівці соціал-демократів, щодо якої відкриті справи щодо корупції або вже є відповідні судові рішення.

Я припускаю, що на спроби Драгні взагалі усунути Гріндяну з політики той, апелюючи до електорату соціал-демократів, спробує поборотися за зміну облич у партії, а у крайньому випадку навіть піде на її розкол.

У свою чергу Драгні не дають спокою лаври Качинського у Польщі, коли останній має майже повну владу не обіймаючи посади президента чи прем’єра, а лишень посідаючи місце лідера правлячої партії, і він прагнув запровадити таку модель і в Румунії.

QHA: Чи достатньо у Гріндяну ресурсів і прихильників для того, щоб, розірвавши відносини з соціал-демократами, створити власну політичну силу? Як його сприймають прості румуни?

Сергій Герасимчук: У випадку розколу соціал-демократів їхнє електоральне ядро опиниться у ситуації фрустрації. Проте, беручи до уваги «підмочену репутацію» Драгні, а також те, що нині до нього в жорсткій опозиції президент та ліберал-демократи, не виключаю, що шанси у Гріндяну непогані. Проте, мені здається, він свідомий, що розкол соціал-демократів позбавить їх влади, тож скоріше намагатиметься перехопити лідерство у партії, а вже якщо це не складеться, то спробує«втопити» Драгню навіть ціною втрати влади соціал-демократами.

QHA: Яке ставлення до всього цього партнера соціал-демократів по парламентській коаліціїALDE (Альянсу демократів і лібералів, — ред.)? Як вони можуть використати розбрат у лавах союзників?

Сергій Герасимчук: Наразі ALDE йде у фарватері команди Лівіу Драгні. Гіпотетично у разі кризи в лавах соціал-демократів ALDE могла б спробувати номінувати свого компромісного кандидата. Проте не думаю, що це станеться. Калін Попеску-Тарічану (лідер ALDE, — ред.) надто обережний і доволі неповороткий аби активно грати власну гру під час поточної урядової кризи.

QHA: І останнє запитання. Яким чином політична криза в Румунії може вплинути на українсько-румунські відносини?

Сергій Герасимчук: Негатив у тому, що перманентні політичні кризи у Румунії, як і ротації в уряді України гальмують міжурядову співпрацю навіть на рівні контактів середньої ланки. Позитив — усі впливові політичні сили в Румунії наразі посідають проукраїнські позиції, тож зміна уряду чи навіть зміна складу коаліції не матиме негативного впливу на позитивний дух двосторонніх відносин.

Спілкувався Роман Кот