Міжнародні конфлікти на території країн Східного партнерства: яка роль ЄС?

Починаємо дослідження! 

Підписатись на новини "Української призми"

Починаємо цікаве дослідження!

За підтримки наших надійних партнерів починаємо роботу над важливим дослідженням “Міжнародні конфлікти на території країн Східного партнерства: яка роль ЄС?”.

У найближчі кілька місяців маємо на меті проаналізувати політичні та інституційні передумови посилення ролі ЄС у врегулюванні міжнародних конфліктів на теренах Східного партнерства та виробити незалежні експертні рекомендації щодо додаткового інструментального та нормативного наповнення участі Європейського Союзу та окремих держав-членів Союзу у деескалації та врегулюванні міжнародних криз.

На території п’яти із шести держав-партнерів Східного партнерства тривають міжнародні конфлікти в гарячій та замороженій фазах. В більшості випадків основним джерелом підтримання напругу виступає третя сторона – Російська Федерація. Це значно ускладнює вирішення конфліктів і потребує значної міжнародної підтримки, в тому числі й завдяки зовнішньополітичним інструментам Європейського Союзу. Спільна політика безпеки та оборони ЄС передбачає низку політик, які спрямовані на участь у вирішенні вказаних конфліктів. Зокрема, йдеться про залучення цивільних та військових місій ЄС. Такі місії вже працюють на території Грузії та України, втім, їх ефективність і результативність є доволі низькою через слабкий мандат. Така ситуація складається через слабку політичну волю держав ЄС щодо більш активного безпекового заангажування у справи СхП.

Нині можна говорити про певне вікно можливостей для ЄС щодо трансформації підходів до безпекової політики та врегулювання конфліктів. Яких саме? Дослідимо найближчим часом. 

Ініціатива триватиме  03.08.2020-31.10.2020

Заплановані заходи: 
1) Проведення дослідження
2) Підготовка публікації
3) Публічна презентація результатів дослідження
4) Інформаційна кампанія

Ініціатива  “Міжнародні конфлікти на території країн Східного партнерства: яка роль ЄС?” в рамках проекту «Підтримка діяльності Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (ФГС СхП)», який адмініструє Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, що фінансується Форумом громадянського суспільства Східного партнерства та Європейською Комісією.

Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства – це мережа з понад 140 громадських організацій України, що відстоює українські інтереси в рамках Східного партнерства. Платформа є частиною Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (ФГС СхП).

Форум громадянського суспільства Східного партнерства  – унікальна багаторівнева регіональна платформа громадянського суспільства, спрямована на просування європейської інтеграції, сприяння реформам та демократичним перетворенням у шести країнах Східного партнерства – Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні. Будучи громадським елементом СхП, ФГС СхП намагається посилити громадянське суспільство у регіоні, підвищити рівень плюралізму у публічному дискурсі та політиці шляхом сприяння демократії участі та фундаментальних свобод. ФГС СхП – це позапартійна доброчесна неурядова організація.