В Угорщині презентували книжку про український Донбас

Співатори книги про Донбас крізь призми людських доль познайомилися під час прес-туру на запрошення УНП ФГС СхП та “Української призми”

Підписатись на новини "Української призми"

В угорських книгарнях тривають презентації «Книги про долі з фронту – Уривки війни» журналістки угорського телеканалу АТV Ілдіки Епер’єші та українського репортера Олександра Качури, виданої угорським виданням «Kossuth Kiadó». Видання народилося після прес-туру угорських журналістів до України на запрошення Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства та “Української призми”. Там, на Донбасі, співавтори книги і познайомилися,  майже рік збирали невигадані історії і готували їх до друку. 

Збірка – це серія інтерв’ю з  місцевим населенням Сходу України, з українськими військовими, добровольцями та волонтерами, з переміщеними особами, а також з полоненим російським військовим – безпосереднім учасником російської військової агресії проти України. Саме через людські долі можна зрозуміти методи гібридної війни, які Росія використовує проти України, а також проти всього цивілізованого світу.Участь у презентації взяв і один із героїв книги – колишній український військовий родом із Закарпаття, учасник АТО Петер Філіпович. Один з авторів – Олександр Качура і сам переселенець, нині живе і працює за кілька кілометрів від лінії фронту і рідний Донецьк бачить тільки здалеку. 

Презентацію відкрила Полосд України в Угорщині Любов Непоп, яка  подякувала Угорщині за підтримку в протидії російській агресії та закликала іноземних партнерів і надалі діяти разом, збільшивши міжнародний тиск на РФ, щоб відновити територіальну цілісність і мир в Україні.

Після прочитання книги стає зрозумілим, що українці та угорці мають набагато більше спільного, ніж інколи здається. І це дійсно так. Угорська Революція 1956 року і українська Революція Гідності – обидві про прагнення до свободи і до права самим визначати долю власної країни. І в обох випадках Москва відповіла танками. То ж угорці справді здатні відчути, що українці переживають зараз, – зазначила Посол.

Візит угорських журналістів в Україну був першим із серії прес-турів, організованих Українською національною платформою Форуму громадянського суспільства Східного партнерства у співпраці з “Українською призмою” за фінансової підтримки Європейського Союзу, Міжнародного фонду “Відродження” та проекту Громадська синергія