Готовність Європейського Союзу до зовнішніх викликів: досвід України та спільні рішення

“Українська призма” розпочинає ініціативу “Готовність Європейського Союзу до зовнішніх викликів: досвід України та спільні рішення” в рамках проєкту «Підтримка діяльності Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства у 2024 р.».   Метою ініціативи є посилити участь України у Спільній політиці безпеки та оборони Європейського Союзу шляхом напрацювання практичних рішень для нового стратегічного документа ЄС […]

Підписатись на новини "Української призми"

“Українська призма” розпочинає ініціативу “Готовність Європейського Союзу до зовнішніх викликів: досвід України та спільні рішення” в рамках проєкту «Підтримка діяльності Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства у 2024 р.».

 

Метою ініціативи є посилити участь України у Спільній політиці безпеки та оборони Європейського Союзу шляхом напрацювання практичних рішень для нового стратегічного документа ЄС “Стратегія готовності ЄС” (EU Preparedness Strategy) на основі  поточних кращих практик України щодо забезпечення стійкості суспільства та держави.

У березні 2024 року Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн спільно з Високим представником з питань зовнішньої та безпекової політик ЄС Жозепом Боррелем доручили  новопризначеному Спеціальному раднику Європейської Комісії, колишньому президентові Фінляндії Сеулі Нііністо підготувати дослідження щодо посилення готовності ЄС до нових зовнішніх та безпекових викликів. Зважаючи на те, що Фінляндія свого часу виступила ініціатором формування політики готовності ЄС, в жовтні 2024 року має бути сформований проєкт Стратегії готовності ЄС до зовнішніх викликів. Європейська Комісія вже почала консультації з зацікавленими сторонами щодо питань змістовного наповнення Стратегії спроможності ЄС у вирішенні військових та цивільних кризових ситуацій як всередині ЄС, так і ззовні. Під час консультацій безпосередньо сам Спеціальний радник наголосив на важливості вивчення українського досвіду.

“Українська призма” в рамках ініціативи підготує огляд “Концепції стійкості України”, її практичної реалізації, кращих кейсів, що можуть бути помічними у формуванні європейського стратегічного документа. Вказаний проєкт ми поширимо серед співробітників робочої групи на чолі з Нііністо, та обговоримо з представниками європейських аналітичних центрів, що знаходяться в Брюсселі. Безпосереднім ефектом стане вклад України до формування нових механізмів Спільної політики безпеки  та оборони ЄС.

Ініціатива триватиме від першого липня до  тридцятого вересня 2024 р. 

 


Ініціатива реалізується в рамках проєкту «Підтримка діяльності Української національної платформи ФГС СхП у 2024 р.», який реалізує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст дослідження є виключною відповідальністю “Українськох призми” і не обов’язково відображає точку зору Європейського Союзу чи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства – це мережа з понад 150 громадських організацій України, що відстоює українські інтереси в рамках Східного партнерства. Платформа є частиною Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (ФГС СхП).

Форум громадянського суспільства Східного партнерства – унікальна багаторівнева регіональна платформа громадянського суспільства, спрямована на просування європейської інтеграції, сприяння реформам та демократичним перетворенням у шести країнах Східного партнерства – Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні. Будучи громадським елементом СхП, ФГС СхП намагається посилити громадянське суспільство у регіоні, підвищити рівень плюралізму у публічному дискурсі та політиці шляхом сприяння демократії участі та фундаментальних свобод. ФГС СхП – це позапартійна доброчесна неурядова організація.

Контактна інформація
Українська національна платформа 
Форуму громадянського суспільства Східного партнерства
eap-csf.org.ua
unp.eap@gmail.com
www.facebook.com/unp.eap.csf